Produkty
Nájdete nás
PIATOK, 19 apríla 2024 01:15
Najbližšie podujatia
Odkazy
Communio Missio v printe

Da Vinciho kód s Jozefom Šoškom

Žilina 31. októbra (TK KBS) V utorok 29. októbra sa v Diecéznom centre v Žiline konala prednáška Jozefa Šošku o Da Vinciho kóde. Prednášku pripravil Inštitút Communio v rámci takzvaných pravidelných Cyrilometodských utorkov. Názov témy prilákal do diecézneho centra mnoho ľudí a laikov v rôznych vekových kategóriách.

Jozef Šoška sa venoval hlavným tézam, z ktorých vychádza Da Vinciho kód. Dan Brown vychádza z tajného poznania, do ktorého bol zasvätený aj Da Vinci. Písal o tajnom spoločenstve Priorstvo Sionu, ktoré uchováva poznanie o rode Ježišovom. Taktiež aj výklad čísla 666 sa snaží autor jednoznačne vykresliť ako „diablovo číslo“, pričom číslo 666 nie je označením antikrista, ale je to číslo človeka (rímskeho cisára Nera). Dan Brown píše o zaujímavej zhode, kedy sklenená pyramída v Paríži obsahuje údajne 666 kosoštvorcov. V skutočnosti je to 673 panelov. Spoliehal sa na to, že málokto si tento údaj bude overovať.

Maľba „Poslednej večere“ mala byť podľa Dana Browna dôkazom o vzťahu Ježiša a Márie Magdalény. Počas prednášky sa Šoška venoval aj umeleckej tvorbe Da Vinciho. Podľa autora knihy vraj po pravici Ježiša nesedí apoštol Ján, ale Mária Magdaléna. Toto tvrdenie je opäť výmysel, pretože porovnaním obrazu s jeho ostatnými dielami možno zistiť, že mužské postavy sa mnohokrát vyznačovali viac ženskými prvkami ako mužskými. Bola to teda umelcova technika maľby, kedy zobrazoval mužov viac žensky. Pri mnohých jeho dielach je niekedy problém určiť, či ide o mužskú postavu, alebo ženskú.

Biblista Jozef Šoška sa venoval aj raným kresťanským dokumentom, ako rukopisy z Kumránu, papyrusu Chester Beaty, fragmentom Jánovho evanjelia, kánonickým evanjeliám, Filipovmu, Judášovmu, Petrovmu, Tomášovmu evanjeliu a evanjeliu Hebrejov.

Stretnutie bolo ukončené diskusiou a krátkou prezentáciou papyrusov. Vzhľadom na vysoký počet návštevníkov sa Inštitút Communio rozhodol sprístupniť videozáznam aj textový prepis prednášky na svojej internetovej stránke aj pre tých, ktorí sa z akýchkoľvek príčin nemohli prísť pozrieť na toto zaujímavé podujatie. Videozáznam a textový prepis bude uverejnený budúci mesiac na našej internetovej stránke.





Späť