Produkty
Nájdete nás
PIATOK, 29 marca 2024 10:24
Najbližšie podujatia
Odkazy
Communio Missio v printe

Z uvedenia knihy Jána Michaličku

Inštitút Communio a časopis Naša Žilinská diecéza uviedli 12. novembra v Diecéznom centre v Žiline novú knižnú publikáciu zosnulého kňaza Jána Michaličku s názvom „Spiritualita sv. Terézie Ježiškovej a dar nábožnosti“. V Žiline bol obľúbeným kňazom, ktorého si vážili mnohí veriaci i neveriaci, o čom svedčila aj vysoká účasť na podujatí. Aulu Diecézneho centra zaplnilo takmer 100 ľudí.

Prezentácia začala hudobným vstupom gitaristu Mateja Zbraneka a pokračovala úvodným slovom Ľubomíra Prikryla. Zaspomínal si na skromného kňaza z Kostola sv. Barbory a premietli sa fotografie z jeho pôsobenia v Žiline. O svoju osobnú skúsenosť sa podelil kňaz a fotograf Jozef Šelinga. Obsah knihy predstavil Zdeno Pupík, riaditeľ Inštitútu Communio a zaznelo z nej aj niekoľko úryvkov. Počas predstavenia sa premietali i zaujímavé fotografie zo života sv. Terézie Ježiškovej.

Mons. Ján Michalička (1919 – 1997) bol celý život veľkým ctiteľom sv. Terézie z Lisieux a veľmi túžil, aby bola vyhlásená za učiteľku Cirkvi. Počas svojho života začal písať svoju doktorskú prácu o sv. Terézii Ježiškovej, vydať ju už nestihol.

Viac ako 300 stranový, strojopisom písaný dokument, sa rozhodol dokončiť a vydať Inštitút Communio. Spiritualita sv. Terézie Ježiškovej je štvrtý diel edície „Studia Theologica Žilinensia“. Kniha je rozdelená do ôsmich kapitol. Prvá kapitola oboznamuje čitateľa s témou duchovného detinstva. Venuje sa „Darom Ducha Svätého v živote sv. Terézie z Lisieux“. Tretia kapitola pojednáva o „Dare nábožnosti“. Zaujímavou kapitolou je „Askéza sv. Terézie“, v ktorej autor opisuje vývoj sebazapierania svätice a cvičenie sa v čnostiach, mučeníctvo ducha a srdca. Kniha má 237 strán a je obohatená nielen o zaujímavé príbehy, ale aj fotografie zo života sv. Terézie Ježiškovej. Niekoľko strán je venovaných samotnému autorovi Jánovi Michaličkovi.

Knihu o sv. Terézii si záujemcovia môžu zakúpiť v Diecéznom centre, v Inštitúte Communio, v Kostole sv. Barbory, alebo si ju môžu objednať na dobierku emailom na icommunio@gmail.com.


Späť