Produkty
Nájdete nás
PIATOK, 26 apríla 2024 04:29
Najbližšie podujatia
Odkazy
Communio Missio v printe

Jubileum kardinála Korca sme si pripomenuli aj v našej diecéze

22. januára 2014 oslávil kardinál Ján Chryzostom Korec jubileum, svoje 90. narodeniny. Pri tejto príležitosti Inštitút Communio v spolupráci s Ústredím slovenskej katolíckej inteligencie, Krajskou knižnicou v Žiline a Miestnym odborom Matice slovenskej v Žiline pripravili pre verejnosť sériu zaujímavých podujatí.

V utorok 21. januára sa konala v priestoroch diecézneho centra v Žiline prvá zo série prednášok. Večerné podujatie moderoval Michal Tichý, ktorý v krátkom úvode priblížil život kardinála Korca. Generálny vikár Ladislav Stromček porozprával o jeho osobných spomienkach na otca kardinála počas totality. Do diskusie sa zapojili aj mnohí návštevníci, ktorí sa podelili o svoje osobné svedectvá s kardinálom.

Zaujímavou časťou podujatia bola prednáška Zdena Pupíka o viere a kultúre v dielach otca kardinála. Zaoberal sa vývojom Korcovho teologického myslenia, ako sa z diagnostika stal terapeut – ako sa zmenil celostný pohľad na život a svet počas väzenia. Ústrednou témou však bola jeho spisovateľská činnosť.

V stredu 22. januára pripravila Krajská knižnica vo svojich priestoroch nadväzujúce podujatie – Knižná tvorba kardinála Korca. Prednáška v podaní Pavla Prikryla bola zaujímavým porovnaním životnej skúsenosti a literárnej výpovede Alexandra Solženicyna a kardinála Korca.

Prednáška bola spojená s prezentáciou kardinálových kníh, ktoré budú verejnosti prístupné až do 5. februára 2014. Súčasťou podujatia bolo tiež uvedenie novej knižnej publikácie, ktorú vydala Krajská knižnica v Žiline – Myšlienky blahoslaveného Jána Pavla II. Medzi pozvanými hosťami bol aj ilustrátor knihy Stanislav Lajda.

Séria podujatí bola zakončená prezentáciou knihy „Nekonečné horizonty kardinála Korca", ktorú predstavil Marián Gavenda. Táto biografia získala aj prestížne ocenenie Kniha roka 2011. Počas stretnutia mohli návštevníci nahliadnuť tiež do výstavy fotografií otca kardinála. Výstava bude verejnosti prístupná až do 14. februára v čase od 10.00 – 16.00.

Podujatia boli poďakovaním otcovi kardinálovi za jeho celoživotné dielo a obetu. O jeho živote, ako aj prepis niektorých prednášok, ktoré zazneli počas týždňa, sa čitatelia budú môcť dočítať v ďalšom vydaní internetového časopisu Communio Missio a na internetovej stránke Inštitútu Communio.

Späť