Produkty
Nájdete nás
PIATOK, 26 apríla 2024 03:40
Najbližšie podujatia
Odkazy
Communio Missio v printe

Myslieť globálne, konať lokálne

Diecézna pastoračná rada

Otec biskup Tomáš Galis zriadil Diecéznu pastoračnú radu. Budeme prinášať informácie zo zasadaní, aby sme dokázali odpovedať na otázky, načo je táto komisia a čo chce riešiť – veď všelijakých komisií už bolo dosť...

Myslieť globálne, konať lokálne

17 ľudí z našej diecézy sa bude pod vedením otca biskupa niekoľkokrát ročne stretávať a spolu s Kňazskou radou a Zborom konzultorov pomáhať riešiť zásadné pastoračné otázky v diecéze svojím poradným hlasom. Otec biskup si vybral kňazov i laikov, mužov a i ženy, aby spoločne dokázali odčítať znamenia čias, ktoré nám posiela Pán, vedeli ich dešifrovať pre potreby našej diecézy, nájsť priority a riešenia, pomôcť v úplne konkrétnych otázkach: spoločne sa pýtať a spoločne hľadať odpovede v zodpovednosti pred Bohom a cirkvou.

Na Slovensku nemáme veľké skúsenosti s prácou takéhoto zboru, ale v zahraničí ich je viac než dosť. Niektoré sú pozitívne a niektoré sú negatívne. Chceme študovať oficiálne cirkevné dokumenty, ktoré inštruujú činnosť rady, hovoria o jej úlohách a kompetenciách. Rovnako chceme pozorovať prácu v iných diecézach a inšpirovať sa ňou: či už je to v Čechách, v Rakúsku, Nemecku, Poľsku, Taliansku alebo v Spojených štátoch. Nechceme nikoho kopírovať, ale s vierou vidieť stopy Božej činnosti v našich časoch v rôznych kultúrach a aplikovať ich v našich podmienkach.

Ak chceme naplniť výzvu „myslieť globálne, konať lokálne", je nevyhnutné poznať najnovšie dokumenty Cirkvi i aktuálnu situáciu v našich farnostiach.

Prvé zasadanie: „oťukávanie"

7. apríla 2014 sa uskutočnilo prvé zasadanie Diecéznej pastoračnej rady. Jednotliví členovia sa navzájom predstavili a otec biskup im odovzdal dekréty. Náplňou prvého stretnutia bola diskusia o smerovaní Diecéznej pastoračnej rady a o jej možných úlohách. Otec biskup zdôraznil možnosti a význam služby laikov v Cirkvi, zvlášť poukázal na podiel žien na pastoračných úlohách. Preto vyzval jednotlivých členov Diecéznej pastoračnej rady, aby rozvíjali svoju činnosť a oživovali pastoračnej činnosť diecézy. Okruhy otázok, ktoré boli najčastejšie rozvíjané: podporovať dynamický život v malých spoločenstvách, hľadať cestu k radostnému prežívaniu evanjelia, ťažisko života diecézy je vo farnostiach, dôležitosť modlitby, zapáliť mladých ľudí, pomôcť núdznym orientovať sa, zanalyzovať súčasný stav pastorácie v diecéze, stanoviť priority a efektívne prostriedky.

Druhé zasadanie: o čo nám ide?

12. mája bolo druhé stretnutie, kde sa niekoľkí členovia ospravedlnili kvôli iným povinnostiam. Prítomní sa snažili predstaviť chápanie pastoračných potrieb v diecéze. Pre tých, čo pracujú s rodinami, sa javí rodina ako najdôležitejšia potreba, ktorá by mala byť aj najvyššou prioritou. Iní poukázali v pastorácii na zameranie na Božie slovo, na postup od osoby k osobe, na potrebu zamerať sa na ľudí na okraji spoločnosti a dôležitosť modlitby. Inú skupinu potrieb tvorí farské poradenstvo pre rozličné skupiny ľudí a modlitby za uzdravenie a oslobodenie. Zaujímavou sa javí myšlienka prepojiť evanjelizáciu s charitou a ponúknuť aj misijné tímy smerom k núdznym. Otec biskup hovoril o možnosti večných poklôn vo farnostiach a pridal aj poznámku o tom, že všetky evanjelizačné aktivity sa nemusia nevyhnutne spájať so svätou omšou. To, čo sa javí ako najpodstatnejšie (a nielen pre prácu diecéznej pastoračnej rady), je myšlienka Romana Seka: nájsť prieniky a prepojenia vzájomných možností a uvedomiť si, že život sa rozvíja tam, kde sa človek dáva... Na druhom zasadaní boli členovia Diecéznej pastoračnej rady zaradení do komisií.

Komisia pre manažment apoštolátu: J. Košturiak, R. Mikula
Komisia pre formáciu laikov, hnutia a spoločenstvá: P. Holbička, Ľ. Huljaková, Z. Pupík
Komisia pre rodinu: R. Seko, A. Kondelová, E. Kondela
Komisia pre mládež: K. Vallo
Komisia pre pomoc núdznym a charitu: P. Birčák, M. Furdeková
Komisia pre masmediálnu komunikáciu: B. Jarošová, P. Holbička, Z. Pupík
Komisia pre formáciu kléru: J. Petráš, L. Stromček
Komisia pre katechézu a školstvo: J. Šelinga, T. Reimer, M. Janegová

Očakávam od Diecéznej pastoračnej rady, že popri duchovných impulzoch pomôže aj v štrukturálnej reforme našich farností. Inak zostane jej práca len vo forme zbožných odporúčaní, akých už máme celé knižnice.


Späť